Please wait......

Panel 12: Bezgotovinsko tržište i opipljive koristi za sve učesnike
07.03.2023.
U Srbiji ima tri miliona korisnika mbanking aplikacije, što može da navede na konstataciju učesnika panela "Bezgotovinsko tržište i opipljive koristi za sve učesnike" da je u našoj zemlji zaživelo bezgotovinsko plaćanje. 

Na panelu na kojem je moderirala Jelena Ristić, direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i BiH kompanije Mastercard, učestvovali su Marko Carević, generalni direktor Ananas e-commerce, Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija PKSa, Nataša Pavlović, direktor marketinga kompanije Merkator-S, Nikola Riznić, zamenik generalnog direktora D Express Srbija, kao i Milica Stefanović, direktorka za komunikacije i razvoj u NALEDu.

Tržište Srbije je doživelo značajne promene u razvoju u prethodnih 10 godina, a period pandemije je bio posebna prekretnica u tom procesu.

“Beskontaktna plaćanja su postala preovlađujuća metoda bezgotovinskih plaćanja na fizičkim lokacijama sa udelom od više 75 odsto, u prvoj godini pandemije, ecommerce je došao na nivo za koji bi organski bilo potrebno pet godina, a mobilni novčanici su postali realnost i trenutno su dostupni u osam banaka u Srbiji kao Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay ili rešenje pojedinačne banke. U tom periodu se promenila i regulativa koja reguliše kartičnu industriju, institucije su počele sistemski da podržavaju razvoj bezgotovinskog društva kao jednog od mehanizama u borbi protiv sive ekonomije, a sama cashless plaćanja su postala dostupna na lokacijama koja su se činila teško izvodljivim, kao što su javni prevoz, taksi vozila, gradske pijace i kurirske službe”, istakla je Jelena Ristić, direktorka za tržište Srbije, Crne Gore i BiH kompanije Mastercard.

Prema njenim rečima, mora se računati i na neke kvalitativne faktore kojih smo svesni, kao što su taj da je usvajanje novih bezgotovinskih i digitalnih navika i tehnologija mnogo lakse i brže u velikim urbanim sredinama, da edukacija i izgradnja poverenja u tehnologije moraju i dalje biti sastavni deo svake aktivnosti koju sprovodimo, kao i da ima prostora za dalje jačanje među-sektorske saradnje.

Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije istakla je da su na tržištu Srbije stvoreni svi regulatorni, tako i tehničko-tehnološki preduslovi za korišćenje bezgotovinskog plaćanja, pošto može da se plaća i mobilnim telefonom, platnim karticama, instant plaćanjem, onlajn.

"Danas imate velike trgovinske lance i privredna društva koji već koriste određene modele bezgotovinskog plaćanja, ali je primećno da u segmentu malih i srednjih preduzeća i kod preduzetnika, učešće bezgotovinskog plaćanja nije na zavidnom nivou".
<< BACK TO NEWS